Wet Zorg en Dwang
De Wet zorg en dwang wordt vaak uitgelegd met de simpele bewoording “Nee, tenzij…”. Het woord ‘nee’ is hier synoniem voor de vrijheid van jouw cliënt om, gecombineerd met de mogelijkheden die de zorginstelling biedt, het eigen leven zo veel mogelijk zelfstandig in te richten en te leiden. Daar waar nodig, biedt jouw zorginstelling hulp en ondersteuning aan die te allen tijde bestaat uit vrijwillige zorg.
Het woord ‘tenzij’ wordt van toepassing indien de veiligheid van de cliënt en de omgeving risico lopen door de geboden vrijheden. In veel gevallen lijkt er dan geen (vrijwillig) alternatief te zijn zonder dat vrijheid in het gedrang komt. Maar, die zijn er gelukkig wél!
Veel zorginstellingen worstelen dan ook met het tenzij-deel: “Hoe houden wij de cliëntvrijheid zo veel mogelijk in tact zonder dat het risico op ernstig nadeel voor de cliënt en/of de omgeving onacceptabel wordt?”
Daarnaast is niet alleen de veiligheid, vrijheid en een prettig leven voor jouw cliënten van belang. Ook het bieden van een plezierige en bovenal veilige werkomgeving voor de professionele zorgverleners is een absolute must. Hiermee voorkom je niet alleen (vaak langdurige) ziekteverzuim, maar houd je ook het verloop onder controle.
Herken jij deze worsteling en zou je graag ondersteund willen worden bij een goede, gepersonaliseerde invulling van de Wet Zorg en Dwang op cliëntniveau? Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste, gepersonaliseerde maatregelen én alternatieven waarbij de veiligheid en vrijheid van jouw cliënt en zorgverleners te allen tijde op de eerste plaats staan.
Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen om het proces dat bij de Wet Zorg en Dwang komt kijken optimaal te doorlopen? Bijvoorbeeld door training en opleiding, slimme sensoren, rapportages, persoonlijke begeleiding en nog veel meer? Neem dan contact met ons via het contactformulier.