Home » Koningin Máxima opent het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Koningin Máxima opent het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Vandaag opent Koningin Máxima het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Met de komst van dit fantastische centrum, waar wij een trots onderdeel van zijn, zet Nederland een grote stap “vóór kinderen, tégen kanker”.

Het baanbrekende centrum heeft twee bekende artiesten als amabassadeurs aangetrokken: Sunnery James en Ryan Marciano. Samen zullen zij bij de opening van het Prinses Máxima Centrum aanwezig zijn en de kinderen en hun families ontmoeten.

Ingericht in samenwerking met een kinderadviesraad, is het Prinses Máxima Centrum is er volledig op gericht om kinderen en hun families tijdens, tussen en na behandelingen een zo normaal mogelijk (gezins)leven te laten leiden. Patiëntkamers zien eruit als gezellige slaapkamers, elke kamer heeft toegang tot een balkon of tuin (écht buiten), ouders kunnen er altijd comfortabel logeren, de gemeenschappelijke ruimtes zitten boordevol leuke, creatieve uitdagingen, er zijn woonkamers, personeel draagt met dank aan Monique Collignon vriendelijke kleding en er is een kindvriendelijke menu . Kortom: een soort tweede thuis waar samenzijn, spelen en ontwikkelen overal wordt gestimuleerd.

“Plannen voor één nationaal kinderoncologisch centrum ontstonden al meer dan tien jaar geleden, onder meer bij ouders van kinderen met kanker”, meldt RTV Utrecht. “Tot nu toe werkten onderzoekers en behandelaars in zeven verschillende universitaire ziekenhuizen verspreid over Nederland. Door het werk te bundelen in het midden van het land wordt kennis en ervaring minder versnipperd. Bovendien levert het financiële voordelen op.”

“Door kennis en onderzoek te bundelen onder één dak, willen oncologen dit overlevingspercentage de komende jaren verhogen naar meer dan 90 procent. Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker”, aldus RTV Utrecht.

“Wat wij graag willen is echt ieder kind met kanker genezen. Maar ook dat dat kind een goede kwaliteit van leven heeft. Nu geneest ongeveer 75 procent van de kinderen, maar dat is de afgelopen jaren ook omhoog gegaan. Daarom is het zo belangrijk dat die zorg en research geïntegreerd zijn. Omdat je daardoor een hoger doel kunt gaan bereiken”, aldus Diana Monissen, bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum tegen RTV Utrecht.

Het complex is zonder overheidsgeld gefinancierd en kostte 177,5 miljoen euro. Dankzij de grote KiKa tv-actie in 2013 is een belangrijk deel van het geld opgehaald.

Bekijk de serie tv-reportages omtrent de opening van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie van RTV Utrecht hier!